Matubo 7/0 - rokajlová revoluce

Věřili byste tomu, že všechny skleněné korálky použité na výrobu tohoto náhrdelníku jsou výhradně české výroby?

Matubo Každý, kdo kdy alespoň přičichl k šití z korálků ví (nebo alespoň tuší), že čím pravidelnější rokajl, tím lépe se s ním pracuje a tím lepšího výsledku dosáhnete.
Ale kde ty pravidelné korálky pořád brát?
Když potřebujete pravidelný rokajl nejen do šitých či háčkovaných šperků, obvykle sáhnete po japonském rokajlu značek TOHO nebo Miyuki. Ale dnes už pro kvalitní rokajl nemusíme do daleké ciziny ...
Matubo je nový druh korálků z dílny firmy Matura Beads s.r.o. (jsou to ti samí pánové, co mají na svědomí korálky Rulla a Superduo). Jedná se o mačkaný rokajl - tedy o korálek, který svým tvarem, velikostí a způsobem použití odpovídá klasickému rokajlu, ale technologii výroby se jedná o mačkaný korálek.
A právě tato technologie umožňuje vyrábět drobné korálky o zcela dokonalé tvarové i velikostní pravidelnosti a široké barevné škále.

Tak co, zní to zajímavě?

Srovnáváme

Pro začátek se podíváme na srovnání s konkurencí - a protože známé klišé praví, že obrázek vydá za tisíc slov, nebudu o tom zbytečně kecat a tasím foťák - podíváme se, jaké další korálky ve stejné či podobné velikosti můžete na našem trhu zakoupit (vzorky byly náhodně vybrány z mých aktuálních zásob).

matubo
Matubo vel. 7/0
Preciosa
Preciosa, vel. cca 7/0
TOHO
TOHO Round vel. 8/0
Matsuno
Matsuno, vel. 8/0
gbbeads
Mačkaný rokajl z GB Beads 8/0
delica
Miyuki Delica vel. 10/0

A to je všechno? Vážně?

Ne ... není ;). Ještě tu máme čínský rokajl - ten v mých zásobách bohužel (nebo bohudík) již nenajdete, poslední jsem použila předloni v zimě jako posyp na chodník1 :D . Snad by si tu ještě zasloužil své foto kulatý rokajl zn. Miyuki ve velikosti 8/0 - a ten je na českém trhu bohužel velmi vzácný a v mých zásobách se nenachází. A původně jsem také chtěla namísto Delicy 10/0 použít Delicu 8/0 - ta ale na českém trhu není k dostání vůbec a v mých zásobách se (bohužel) zatím také nenachází. Ze srovnání jsem úplně vyřadila jakýkoliv jiný rokajl než kulatý (takže všechny farfalle, kapky, dropsy, magatamy, triangly, hexky a další srandy) a také všechny "dvoudírky" (páč ty brzo dostanou vlastní článek) a také všechny klasické "mačkané" korálky.

EDIT: Mé přání bylo vyslyšeno a dostala jsem se ke korálkům Miyuki Delica vel. 8/0. Po pravdě řečeno, byla jsem trochu zklamaná a překvapená tím, že tvar, který ve velikostech 11/0 a 10/0 vypadá tak elegantně a křehce bude ve velikosti 8/0 připomínat spíše sekané potrubí a vyniknou na něm všechny drobné nepřesnosti, které byly u menších velikostí takřka neviditelné. Ne že by byla Delica 8/0 špatná ... ale děkuji, já raději Matubo.

Tak se na to podíváme

Jo, ráda fotím, ale taky ráda kecám. Takže:

Jasná výhoda Matuba oproti konkurenci je pravidelnost (a to dokonce i oproti japonským korálkům Miyuki Delica), přesné značení velikostí (na které jsme zvyklí z japonského rokajlu) a téměř nulová pravděpodobnost výskytu defektních kusů. Přeci jen mačkaný korálek je mačkaný korálek a vždycky bude "pravidelnější" než jakýkoliv rokajl. V tomto ohledu je snad jedinou možnou konkurencí mačkaný rokajl od GB Beads, ten ovšem není na trhu příliš rozšířen (já osobně jsem se s ním setkala pouze ve firemních prodejnách GB Beads) a navíc má další nevýhody, jako je příliš malá dírka s hrubým okrajem a fakt, že je vyroben z nepříliš kvalitního "žíhaného" skla (a už několikrát se mi stalo, že při zatavování konců nití tento rokajl praskl).

Ohromnou výhodou jsou velké dírky s "hladkým" okrajem (větší než u jakékoliv konkurence), které nejenže snižují váhu korálků, usnadní šití a témeř zcela eliminují riziko přetržení nitě, ale umožní také využívání Matuba v kombinaci se silnějším návlekovým materiálem, jako jsou dráty či pletací příze, dokážu si také živě představit zpracování Matuba třeba do chainmaille a také se určitě bude přímo luxusně zpracovávat do háčkovaných dutinek (tady vás ale vzorkem nepotěším, háček je můj úhlavní nepřítel).
Velké dírky s hladkým okrajem jsou ale ve skutečnosti trochu dvousečnou zbraní.
U některých technik (převážně kruhový peyote steh, obšívání kuliček či kabošonů) se Matubo dost špatně utahovalo (šití se občas povolilo i o několik řad zpět) a já osobně to připisuju právě velkým a hladkým dírkám. Takže pokud nejste zvyklí hodně utahovat, bude pro vás šití z korálků Matubo trochu makačka a když si občas jen tak "preventivně" zapošijete, určitě neuděláte chybu.
S problémy se můžete také setkat, budete-li chtít Matubo naketlovat a nebo když jej budete chtít kombinovat s drobnějším rokajlem (třeba takové TOHO 15 bez problémů zaleze dovnitř do dírky).

A jak se s tím šije?

Fantasticky! Po dobu tří měsíců, co jsem měla Matubo k dispozici, jsem jej vyzkoušela použít v několika základních šicích technikách. Výsledky naleznete níže, roztříděné hezky podle techniky a doplněné fotkami a tam, kde to bylo možné, také srovnané s jinými druhy rokajlu.

Peyote steh

Válečky šité peyote stehem. Jednoduchá klasika. Oproti jakémukoliv jinému kulatému rokajlu se Matubo pohodlněji utahuje a výrobek samotný vypadá velice efektně. Stejně dobře bude fungovat i u klasických plochých náramků šitých peyote stehem, kde navíc budeme moci využít velké dírky v korálcích k připevnění zapínání pomocí spojovacích kroužků.
Matubo
Matubo 7/0
Matsuno
Matsuno 8/0
Preciosa+TOHO
Preciosa 8/0 a TOHO 11/0

A velice příjemně překvapená jsem byla u šitého trojúhelníku.
Tyto šité trojúhelníky patří mezi velmi oblíbené vzory a šijí se snad ze všech druhů rokajlu, na které si vzpomenete - a čím pravidelnější rokajl, tím samozřejmě lépe.
Tak jsem ho hned musela vyzkoušet ušít z Matuba. Šití se velmi příjemně utahovalo a hned po několika řadách se trojúhelník začal formovat do prostoru. Tohoto efektu lze samozřejmě dosáhnout i s jinými druhy rokajlu (nejvýraznější je u japonského válečkového rokajlu, jako je Miyuki Delica nebo TOHO Treasures), ale povím vám že takováto mohutná "pyramida" mi z jiného rokajlu zatím nevznikla. Pro srovnání malý trojúhelníček šitý z rokajlu Preciosa. Není špatný, to ne, ale vzhledem k tvaru a pravidelnosti použitých korálků je prostě plochý a mírně zaoblený (snad bych až měla chuť říct "Reuleauxův trojúhelník") ;)

Matubo
Matubo 7/0
Matubo
Stavíme pyramidu
Preciosa
Preciosa

Herringbone steh

Na závěsu trojúhelníku si můžete všimnout rovné herringbone dutinky ze čtyř korálků na obvodu. Pravda je, že herringbone dutinka obecně je k nepravidelnému rokajlu celkem tolerantní, ale pokud vyberete hodně pravidelný materiál, dosáhnete přímo skvostých výsledků, jako třeba tady.

Matubo
Matubo 7/0
herringbone
Nahoře Matubo 7/0, uprostřed TOHO 8/0, dole Preciosa 9/0

Velice krásně dopadl i plochý herringbone steh. Na fotce si všimněte nejen struktury stehu, ale také barevnosti - použila jsem Matubo v hematitové barvě a v černé s krásným fialovým listrem.

Celý tento náramek v délce asi 21 cm (což už je kus na pořádné zápěstí) váží včetně komponentů 15 gramů.

Matubo
Matubo 7/0
Matsuno
Matsuno 8/0
Preciosa+Matsuno
Matsuno 8/0 a Preciosa cca 10/0

V obou případech je struktura herringbone stehu krásně viditelná a nitě mezi korálky prosvítají jen minimálně - což přikládám právě tvaru Matuba.

Kabošony a rivoli

Další oblast, ve které se bez pravidelného rokajlu neobejdeme, je obšívání kabošonů či jiných bižuterních kamenů. Já jsem tentokrát sáhla po Swarovski Rivoli, ale protože tentokrát pracujeme s větším rokajlem než obvykle, sáhla jsem také po trochu větší rivolce - 18 mm.

Po ušití obvodu (který se teda neutahoval příliš dobře a při šití nedržel tvar, ale to se po oboustranném uzavření obšití celkem hezky srovnalo) mě napadlo, že namísto menší velikosti rokajlu použiju Superdua a teprve na stažení této poslední řady použiju menší rokajl (zde TOHO Round 15/0). A dopadlo to ... výborně. Ono Matubo 7/0 se velice krásně kombinuje se Superduem i s běžně dostupnými druhy japonského rokajlu, ale o tom si ještě popovídáme.

Pravda je, že velká část rivolky zůstala schovaná pod korálky, ale to při tomto rozměru až tak moc nevadí. Navíc krásně vynikne tvar a barva použitého Superdua - a to není nikdy na škodu.

Matubo
SW Rivoli 18 mm, Matubo a Superduo
rivoli
SW Rivoli 18 mm, Matubo, TOHO, Matsuno

Celkově obšití působí velmi kompaktním a příjemným dojmem, ale na druhou stranu je poměrně masivní. Velké dírky nám ale umožní pohodlně našívat další zdobení (aniž bychom měli problém někde přišít další řadu a nebo lámali jehly při pokusu o provlečení neprůchozí dírkou v korálku).

Na obšívání menších kamínků se vzhledem k velikosti Matubo příliš nehodí. Možná časem, pokud se začne vyrábět i v menších velikostech. Na obšívání větších a macatějších kabošonů bude ale naprosto ideální. Velké dírky v korálcích navíc umožní pohodlné zdobení, našívání poutek a zavěšování.

Cihlový steh

Jako další jsem si pro otestování Matuba vybrala kruhový cihlový steh. Tato technika je poměrně tolerantní k mírným nepravidelnostem rokajlu a hotové skvosty s ní vytvoříte prakticky z jakéhokoliv rokajlu (včetně čínského rokajlu v "silničářské" kvalitě1). Matubo mě ale vyloženě potěšilo. Kruhový cihlový steh byl skutečně kruhový, práce pohodlná, rychle přibývající. Vzhledem ke struktuře cihlového stehu nebyly problémy ani s řádným utahováním. Jediné mínus - viditelné nitě na okraji výrobku - což je ale daň za větší velikost Matuba.

Brick
TOHO a Preciosa, od 11/0 do 8/0
Matubo
Matubo 7/0
Brick
Matubo 7/0

Obšívané kuličky a korálkové korálky

První pokus o klasické obšití nijak dobře nedopadl. Holt vyladit správný postup, počet řad a velikost vnitřní kuličky s velikostí rokajlu není nijak jednoduché a většinou vyžaduje spoustu času, párání a sprostých slov. Druhá kulička už dopadla trochu lépe (pokud jsme tedy ochotni říkat tomu kulička, já osobně to nazývám "pravidelný osmiboký bramboroid" a dále zpracovávat to v žádném případě nehodlám), ale pořád mi přijde, že na obšívání kuliček je Matubo poměrně dost velké a poměrně dost hranaté.

Po chvilce experimentování s počty řad a tvarem výplňového korálku jsem ale došla třeba k obšité "rondelce", kde již zmiňovaná hranatost nebyla vůbec na závadu a od hranaté rondelky vedla už jen krátká cestička k výrazně zdobeným čtvercovým poduškám.

Takže i milovníci korálkových korálků se s Matubem krásně vyřádí - a navíc právě tady vyniknou úchvatné barvy, ve kterých je Matubo k dostání.

Kulička
Pravidelný osmiboký bramboroid
Rondelka
Rondelky
poduška
Zdobené rondelky

V kombinaci se Superduem to Matubu už sluší podstatně víc. Vyšla jsem ze svého dávného pokusu o kuličku obšitou superduem - ta sice dopadla dobře, ale příliš viditelné nitě v prostředních řadách mně kapku iritovaly. Když se ale do prostřední řady přihodí Matubo, vzniknou skutečně krásně kulaté obšívané kuličky s netradičním vzorem.

duo-kuličky
Kuličky se Superduem
duo-kuličky
Kuličky se Superduem
duo-kuličky
Kuličky se Superduem

Jeden pár náušnic s těmito superduovými kuličkami (včetně komponentů a výplně) váží asi 11 gramů

Závěrem

Při výrobě všech těchto vzorků jsem narazila asi tak zhruba na šest vadných korálků ... i když možná se ani nedá říci "vadných" - dva z nich byly zdeformované a zbývající čtyři měly jakési "přetoky". Kupodivu korálky s přetoky jsem objevila pouze v jedné barvě. I tak ale tohle skóre považuju za velmi dobré.

travertin A barevná škála je vyloženě fascinující. Já osobně jsem nadšená z široké nabídky vakuových pokovů a listrovaných barev, se kterými se na rokajlu setkáte jen vzácně (samozřejmě, setkáte se s nimi u Preciosy - tam se ale obyčejný smrtelník dostane obykle pouze k 50g sáčkům bez označení barvy a velikosti a může vybírat jen z toho, co je aktuálně na skladě - a v omezené míře také u japonských "hybridů" - t.j. korálky TOHO a Miyuki s tradičními českými zušlechtěními). Barevná škála se bude víceméně shodovat s barevnicí Rully a Superdua, takže už se můžete začít těšit na to, jak krásně budete moci ladit barvy Matuba s Rullou, Superduem či dalšími českými korálky v "tradičních" barvách.
Update: Matubo je v současné době mimo jiné k dostání v naprosto famózních opálových barvách - zejména s bílým listrem, ale občas se můžete setkat i s nezušlechtěnými opálovými barvami (a ty jsou teprve naprosto dokonalé). Budou se krásně barevně ladit s korálky TOHO série Milky či s dalšími českými korálky v opálových barvách (kéž by jich bylo více ;))

Foto vpravo: Matubo, barva křída s travertinem. Ano, jsem travertinofil a nestydím se za to!

Co se týče velikosti, zatím se musíme spokojit s velikostí 7/0 (přibližně 2,5 mm na délku, 3,5 mm na šířku a cca 230 kusů v 10 gramech), nicméně v budoucnu bychom se snad mohli dočkat i menších velikostí..
Aktuálně nabízená velikost se někomu může zdát až příliš velká a v některých technikách ji prostě nevyužijete a nebo ji budete muset zkombinovat s menším rokajlem jiných značek. Skvěle se ale bude hodit všude tam, kde budete potřebovat pravidelný větší rokajl.

A za kolik to bude?

Jak už to u fajnových korálků bývá, laciná sranda to nebude. Připravte se na cenu pohybující se kolem 30-60 korun (a u fajnových povrchových úprav i více) za deset gramů ... což ale dle mého názoru je cena velmi rozumná a odpovídající kvalitě.
(Srovnejte například s cenou korálků Miyuki Delica, která se pohybuje od 35 do 100 korun za 5 gramů)

To zní dobře, kde se to dá sehnat?

Matubo je na našem trhu žhavá novinka - prozatím se dá zcela jistě zakoupit v korálkárně Zrzavá Kočka v Brně a v e-shopu Na Spirálejakmile se dozvím o dalším obchůdku, přidám ho sem ;)


Poznámky pod parou čarou ;)
1) Čínský rokajl nevyniká přílišnou tvarovou a velikostní pravidelností a tím pádem není vhodný pro šité projekty - takže pokud se věnujete především šitému šperku a máte doma zásoby čínského rokajlu, musíte pro něj najít jiné využití. Třeba na hraní pro děti, do navlékaných projektů, zdobení textilu, existuje dokonce několik málo šitých technik, které "snesou" nepravidelný rokajl ... a nebo jako náhradu písku či štěrku pro úpravu namrzlých komunikací. Fantazii se meze nekladou ;)