Tipy a triky pro freeform

Určitě jste se s technikou freeform už někdy setkali. Jedná se o zdánlivý chaos, nepřebernou směs různých druhů korálků, navzájem prolínající se barvy, tvary a stehy. Výsledkem této techniky jsou zcela neopakovatelné, originální šperky. Pokud si koupíte freeformový šperk, vězte že máte v ruce originál, který ve druhém exempláři již nevznikne. Každý šperk je unikátní nejen použitým materiálem, ale i rukopisem svého autora - každý tvůrce, který tuto techniku používá a věnuje se jí dostatečně dlouho, má svůj originální styl, podle kterého jeho práci bezpečně poznáte mezi ostatními.

Přesný návod na techniku freeform zřejmě nenaleznete. Prostě neexistuje. Určitě najdete několik přibližných návodů, kter vám možná poskytnou inspiraci a základní postup, ale nikdy nenajdete návod, který by tuto techniku popisoval skutečně "krok po kroku" či "korálek po korálku" a nebo by popisoval všechny možnosti, na které můžete u freeformu natrefit.
Abyste se mohli vrhnout do "volného šití", potřebujete především dobrou znalost peyote stehu (nebo jiného plošného stehu, ovšem peyote steh se používá nejčastěji) a schopnost samostatně a "z hlavy" pracovat.

Zlí jazykové tvrdí, že freeformové výrobky jsou příliš neuspořádané, chaotické a přeplácané a zcela nevhodné k nošení - a že samotná technika vlastně funguje jen na principu "kam se to píchne, tam se to píchne" a není v tom vlastně nic složitého.

Můj názor je ale ten, že technika freeform je poměrně náročná a opravdu není pro každého. Než začnete s freeformem, je nutno dobře ovládat základní šicí techniky a principy šití z korálků obecně (takže jste-li naprostí začátečníci, raději se do freeformu zatím nepouštějte). Nejen že je nutné vědět, jak se šije peyote steh, ale musíte také vědět například co se stane, když při práci změníte velikost korálků a co se stane, když náhodou jeden z přidávaných korálků vynecháte a nebo naopak přidáte do mezery více korálků než jeden. Musíte být schopní navázat nit či změnit směr šití tak, aby to ve výsledném výrobku nebylo vůbec poznat. A musíte být smířeni s tím, že prostě tvoříte organizovaný chaos (jak moc organizovaný bude - to záleží jen na vás). Připravte se na to, že nemáte žádný návod, na který se můžete při tvorbě spolehnout, když najednou nevíte kudy kam. Budete se muset spoléhat sami na sebe, na své znalosti techniky, kterou používáte a na svou vlastní představivost. Budete zkoušet, experimentovat, párat, znovu zkoušet a znovu párat ... u každého stehu přemýšlet nad tím, jak tento přidaný či vynechaný korálek ovlivní vaše výsledné dílo a promýšlet své akce na spoustu "tahů" dopředu.

A nositelnost hotových výrobků ... to nechme na posouzení každého potenciálního nositele - já tvrdím, že má-li člověk dostatečné "koule" a trochu citu jak sladit šperk se zbytkem oděvu, jsou všechny šperky nositelné.

    Matroš

  • To je jednoduché .. rokajl, hromada rokajlu ...
  • Můžete použít cokoliv. Preciosu, japonský rokajl ... dokonce i zbytky čínského rokajlu, co vám leží někde zahrabané na dně skříně v krabici.
  • Připravte si dostatečné rozpětí velikostí - protože právě kombinace různých velikostí korálků je to, s čím ve freeformu pracujeme. Základ by měly tvořit velikosti od 11/0 do 8/0, ale určitě si k nim přihoďte něco trochu většího (tak do 6/0) a něco trochu menšího (tak do 15/0).
  • Pro zajímavou texturu můžete přidat i jiné typy korálků. Drobné mačkanice nebo ohňovky, zlomky minerálů, klidně i kabošony nebo jiné druhy bižuterních kamenů.
  • A hlavně ... barvy. Nebojte se zajímavých a nezvyklých barevných kombinací a zapomeňte na to, co vám kdy kdo nakecal o tom, které barvy se k sobě hodí a které ne. Pokud se vám barevnost líbí, je to v pořádku. Naopak si dejte pozor na oblíbené barevné kombinace "tón v tónu", protože často dopadnou až příliš fádně.
  • Přidejte jehlu a korálkovací nit dle vlastních preferencí ... a jedem!

    Techniky

  • Základem celého freeformu je peyote steh. Znají ho snad všichni, dobře se s ním pracuje, dá se parádně utáhnout a snadno se tvaruje použitím rozdílných velikostí korálků.
  • Nikdo ale neříká, že musíte zůstat jenom u peyotu. Podobně můžete pracovat s jakoukoliv jinou technikou (síťový steh, herringbone steh) a nebo můžete techniky míchat. Sešívat komponenty šité různými technikami, volně přecházet z jedné techniky do druhé.
  • Ale když už nějakou techniku použijete, měli byste si být jisti tím, že ji fakt dobře ovládáte a víte, co bude dělat když vynecháte korálek, přidáte jich více, razantně změníte velikost ...
  • A nikdo taky neříká, že musíte úplně úzkostlivě dodržovat strukturu stehu, který si vyberete. Pokud šijete peyotem a narazíte na místo s větším korálkem nebo nějaké podezřelé napojení "mostu", můžete na chvíli prostě zapomenout na to, jakým stehem vlastně pracujete, ono inkriminované místo projít tak, jak uznáte za vhodné a za ním zase přejít do peyotu.
  • Tak obecně

  • Máme tady populární názor, že ve freeformu se přece nepáře a nic není chyba. A jo, je na tom něco pravdy. Spousta věcí, které by se u ostatních technik či disciplín šitého šperku považovaly za chybu, tady můžeme prostě ignorovat a šít dál. Jsou to třeba vynechané korálky, špatně přidaný počet korálků, korálek v jiné barvě a velikosti než jsme původně chtěli ... Pokud nám tyto chyby nevypadají ve výrobku prostě "blbě" a nebo nám nijak neznemožní další práci, můžete je nechat přesně tak jak jsou. Pokud se vám ale ve výrobku tato chyba nelíbí, způsobí nežádoucí kroucení a nebo nám bude působit komplikace při další práci, je lepší ji opravit.
  • No a samozřejmě jako v každém jiném šití, máme tu i chyby, které jsou "tabu" i ve freeformu. Třeba přetažené nitě (nebo obecně nitě které jsou vidět zvenku přes koráky), nerovnoměrné utažení, viditelné uzlíky po navázání, nedovřené kovodíly. To je něco, co se ani ve freeformovém šperku nesmí objevit. Vůbec. Taková chyba se musí okamžitě opravit (pokud by mohla nějakým způsobem ovlivnit pevnost výrobku) a nebo zamaskovat (pokud je to pouze kosmetická chyba, která nemá na pevnost výrobku žádný vliv).
  • Pokud chcete takovýto výrobek poslat "do světa", proveďte radši "zátěžové testy" při běžném nošení. Pokud se to má rozsypat, radši ať se to rozsype na krku vám než zákazníkovi.
  • Doporučuju nechat si také z každého většího výrobku (nejenom freeformového) "servisní" sáček s korálky, které byly na jeho výrobu použity. Může se stát, že někdy budete potřebovat daný šperk opravit a dané korálky nebudou v tom daném momentě k sehnání.
  • Nečekejte že vyrobíte dva naprosto stejné kusy. To snad ani vůbec nejde. Freeformový šperk si vždycky vlastním životem, od samotného výběru materiálu až do posledního stehu a ušít "kopii" nebo téměř identickou "novou verzi" staršího kusu je téměř neproveditelné - či alespoň výrazně těžší než byla výroba toho původního kusu.
  • Nejde nám o symetrii, jde nám o vyváženost. Je jedno, že každá část šperku vypadá jinak, důležité je, aby to jako celek fungovalo a vypadalo dobře (a my zkrátka budem šít tak dlouho, dokud to dobře vypadat nebude).

    Jdeme šít

  • Začněte hezky náramkem. I když ho třeba nebudete nosit. Bude to nejjednodušší.
  • První řada je cca tak dlouhá, jako obvod zápěstí. Případně mírně delší, ale ne o moc. Protože prodloužit se to dá vždycky, ale zkrátit už nikdy.
  • Do první řady přijde jenom rokajl. Navlékejte ho náhodně - a nebo po skupinkách, to je na vás. Používejte především velikosti od 11/0 do 8/0, větší nebo menší jenom výjimečně, je vhodnější je nechat do dalších řad, kde se budou hodit ke tvarování.
  • Stejně tak na začátku vynechte velké mačkané nebo broušené korálky. Dělaly by víc problémů než užitku. Raději je nechejte do pozdějších řad na dozdobení.
  • A a první řadu hoďte jednu další řadu peyotu. Opět používejte zhruba stejné velikosti jako v první řadě a pevně utahujte. Dost na to, aby byla vidět struktura stehu.
  • Bude se to kroutit. Bude se to kroutit hodně.
  • A je to v pořádku. Když se to bude kroutit málo, děláte něco špatně. Málo utahujete nebo nemáte ty správně rozdílné velikosti korálků.
  • A v další řadě už pečlivě promýšlejte kam jaký korálek přidáte, aby se to kroutilo tak, jak potřebujete. Tvarování funguje asi takto ... pokud mám v první a druhé řadě rokajl 11/0 a ve třetí řadě přidám něco většího, vytvoří se "zatáčka" s velkými korálky na vnější straně. Pokud na ty samé korálky dám rokajl 15/0, vytvoří se zatáčka s malými korálky uvnitř. A to je vlastně všechno co potřebujete vědět. Zamyslete se nad tím. Vyzkoušejte si to. OK? A můžete jet dál.
  • Čím rozdílnější velikosti na sebe budete klást, tím extrémnější kroucení bude.
  • Korálek můžete všít jenom do takové mezery, do které se vejde. Tohleto pochopíte až při samotném šití, jde tam o to, že pokud mezi rokajly 11/0 vrazíte peyotem jednu 4mm ohňovku nebo 8mm kouli, tak si mezi ně prostě "nesedne". Což znamená ... viditelná nit na větším korálku, problém s dotažením a riziko přetržení nitě o hranu korálku.
  • Vždycky je lepší mít po celé délce náramku několik drobnějších "zákrutů" než jeden obrovský oblouk nebo nedejbože zakroucení do kruhu nebo do spirály.
  • Po třetí řadě můžete začít dělat "mosty". Prostě na vhodném místě (nejlépe tam, kde začíná "zatáčka") začněte navlékat korálky obdobně jako v první řadě a na dalším vhodném místě (nejlépe tam, kde zatáčka končí) se vraťte zpátky do náramku. Ideální most je takový, který svou velikostí tvoří "protiváhu" k zatáčce, tedy ani ne moc krátký (ten pak není vidět a je ho zbytečné dělat) a ani ne moc dlouhý (ten nám pak narušuje rovnováhu ve výrobku).
  • V dalších řadách budete dále šít přes tyto "mosty". Na každém "mostě" musí být našitá minimálně jedna další řada peyotu nebo jiného vybraného stehu (a možná i více, pokud nejste zvyklí příliš utahovat) - zkrátka to musí držet tvar.
  • Takto pokračujte dále, dokud nebudete s výrobkem spokojeni.
  • Pokud nejste spokojeni ... nevzdávejte to. Počítejte s tím, že je to chaos - a že nic není definitivní. I když v polovině práce zjistíte, že se vám výrobek až tak zásadně nelíbí, nevzdávejte to a pokračujte dále. Pořád to ještě můžete změnit. Přidat barvu, která vám tam chybí, nežádoucí kroucení zamaskovat nebo využít ve svůj prospěch - příliš zahnutá zatáčka se může po sešití změnit v očko na zapínání, příliš velká škvíra mezi "mosty" se zase přímo nabízí k tomu, abyste do ní všili "šněrování" z drobného rokajlu a nebo obšitý kabošon.
  • Jo, to zapínání ... pokud je náramek spíše kratší než by měl být, přidejte kovové zapínání, které můžete snadno prodloužit doplněním spojovacích kroužků nebo doketlováním korálků. Pokud je náramek spíše delší, je vhodné použít spíše šité zapínání nebo knoflík a očko, umístěné tak, aby se konce náramku překrývaly.

    Jdeme šít něco většího ... třeba náhrdelník

  • Freeformový náhrdelník se šije děsně špatně. Nedělejte to :D
  • Beru zpět krok č. 1, ale když už to děláte, připravte se na to že to nebude žádná sranda.
  • Ok, beru zpět i krok 2, je to skvělá zábava. Ale je to makačka, přibývá to pomalu a bez přemýšlení to nejde.
  • Na náramku jste si zkusili, jaká je to sranda, když potřebujete, aby korálky vytvořily jakž takž rovný, obdélníkový nebo oválný pruh. A asi si dokážete představit, jaká bude legrace, když budete chtít korálky přesvědčit o tom, že vlastně chcete, aby hezky seděly kolem krku.
  • Náhrdelník můžete šít buďto ve tvaru písmene V (jednodušší, jsou to vlastně jenom dva rovné trojúhelníkové pruhy - a zároveň je univerzální, sedí skutečně každému typu postavy) a nebo tvarovaný přesně kolem krku (náročnější na tvarování a musí se šít tak trochu "na míru").
  • Postupujte hezky po kouskách, nemusíte začít tím, že si hned navléknete celou délku náhrdelníku - to byste si s tvarováním doopravdy mákli. Raději postupujte po kratších, 5-10 cm dlouhých úsecích, které se o něco lépe tvarují.
  • Nejdřív zkuste dosáhnout nějakého hrubého tvaru - není potřeba se hned od začátku zabývat detaily, hlavně ať náhrdelník sedí tak jak má. Nerovné okraje budeme zarovnávat až na konci práce, pak přidáme zdobení dle potřeby, třásně a tak dále ... a budeme mít hotovo.
  • Free náhrdelníky nejsou obvykle žádní drobečkové, obvykle je to pěkných pár deka skla. Takže to chce taky pořádnou nit, která to všechno udrží. Nosné části šperku, jako korálky k uchycení zapínání a nebo přímo samotné šité zapínání, raději prošijte několikrát.