Bižuterní komponenty

Je to jedna ze základních věcí, které budete potřebovat, pokud se chcete věnovat korálkování. Jsou malé, kovové, obvykle nezajímavé a budete jich potřebovat ... hodně. Jsou to bižuterní komponenty. Pod tímto názvem si můžete představit třeba zapínání, náušnicové háčky, ketlovací jehly, kroužky, kaloty a kaplíky ... Že vám tyto názvy nic neříkají? Následující přehled vám pomůže udělat si v bižuterních komponentech jasno.

ketlovací jehly, nýty, kroužky

Na první fotce máme nepříliš zajímavé, ale velmi potřebé ketlovací jehly, nýty a spojovací kroužky. Ketlovací jehla je kousek drátku, který má na jedné straně očko a druhý konec je volný. Vy si tento drátek vezmete, navléknete na něj korálek, druhý konec kleštěmi stočíte také do očka a vyrobíte tak jeden článek korálkového řetízku. Ketlovací nýt je podobný kousek drátu, který má na konci nikoliv očko, ale plošku, kuličku či nějaký dekorativní ornament. Pracuje se s ním jako s ketlovací jehlou a můžete tak vyrobit přívěsek či náušnice. Dostanou se obvykle koupit v délkách od 15 mm do 70 mm. No a kroužky - ať již jednoduché nebo dvojité (jako malý kroužek na klíče) využijete ke spojování všech ostatních komponentů k sobě. Dvojitý kroužek může sloužit také jako protidíl ke karabince. Obvykle se můžete setkat s kroužky v průměrech od 3 mm do 12 mm. "Obyčejné" ketlovací jehly a nýty si můžete pořídit za řádově haléře až desítky haléřů za kus (obvykle je výhodné kupovat větší balení, třeba 100 kusů), ale cena může dosáhnout až několika korun za kus, zejména u ozdobných nýtů, které mají místo plošky přiletovaný dekorativní kovový korálek.


bižuterní zapínání

Dále určitě budete potřebovat nějaká zapínání. Určitě poznáte klasickou karabinku( 3-7 Kč/kus), se kterou jste se možná už setkali. I ono "krabičkové" víceřadé zapínání (6 - 20 Kč/kus) je celkem klasickou záležitostí, obvykle se vyskytující v babiččiných šperkovnicích. Dále jsou na fotce dvě sady amerického zapínání (cena závisí na provedení, od 2 Kč až do 50 Kč za sadu) - je to kroužek a tyčka. Pokud tento typ zapínání vidíte poprvé, asi budete poněkud nedůvěřiví. Nedůvěra ale není na místě. Narozdíl od karabinek, které jsou velmi náchylné k mechanickému poškození, tento typ zapínání je natolik jednoduchý a primitivní, že mechanické poškození nehrozí. Navíc tento typ zapínání bývá obvykle větší než karabinky, takže se vám bude i mnohem lépe zapínat a také má neoddiskutovatelné estetické kvality. Jako poslední najdete na fotce zapínání ve tvaru háčku s očkem (5-15 Kč/kus), taktéž velmi "intuitivní" a jednoduchý, ale esteticky zajímavý a spolehlivý druh. Samozřejmě že se dají sehnat i různé další druhy zapínání - jen namátkou, existují zapínání s magnetem či zapínání podobná patentce, ale o nich třeba příště.


náušnicové komponenty

Taky určitě budete chtít něco do ucha. Následující fotka obsahuje přehled základních náušnicových komponentů - to jsou tzv. afroháčky (3-6 Kč/pár), zavírací háčky (mohou být krátké i dlouhé, cena jako afroháčky), mechaniky (takové ty "klapací - zavírací", od 6 do 15 korun za pár), puzety ("pecičky" či "tyčinky" přímo do ucha, na konci mohou mít mističku, placičku či očko, cena podle provedení od 3 do 20 korun za pár), kruhy (v různých rozměrech a sílách, cena od 6 korun za pár). Nejraději používám náušnicové mechaniky, ale ty jsou celkem náchylné na poškození a občas dostanete defektní kus přímo z výroby - proto je obvykle nahrazuji zavíracími háčky - jsou podobně "blbuvzdorné" jako americká zapínání a máte-li zákazníka alergika či jste sami alergici, s trochou cviku si je vyrobíte sami například z chirurgického či Ag925 drátu.
Jo, ještě jedna věc - pokud používáte puzety, budete potřebovat vhodný protidíl. Je k dostání buď v podobě kovového "motýlka" a nebo jako plastový/silikonový korálek či jako velká placka z plastu a kovu. Čím těžší bude náušnice, tím větší protidíl použijte. Na lehké pecičky stačí plastová zarážka, na těžké obšívané náušnice raději použijte tu "placatou" variantu.
Malé plastové zarážky můžete použít i jako pojistku k obyčejným afroháčkům. Jiné druhy náušnicových komponentů zarážku nepotřebují.
Další varianta, se kterou se možná setkáte (na fotce se ale nevyskytuje, je to pořád celkem rarita), jsou "klipsny" - náušnice, na které nepotřebujete mít propíchnuté ucho. I klipsny se dají sehnat v mnoha provedeních, ale jedná se o celkem málo dostupné zboží.


kaloty, kaplíky

Dále se seznámíme s různými druhy zakončovacích komponentů. Využijete je zejména v kombinaci s různými druhy návlekového materiálu. Na fotce máme mimo jiné "hejno" kalot, což jsou nejklasičtější komponenty na ukončování jednoduchých a tenkých návlekových materiálů, jako je lanko, vlasec, tenká šňůrka či nit. Do kaloty se navleče kus návlekového materiálu ukončeného uzlíkem či zamačkávacím rokajlem, kalota se zavře a navlečou se korálky a druhý konec se zase ukončí kalotou. Cena kaloty se pohybuje kolem jedné koruny za kus.
Na ukončení silnějšího návlekového materiálu (řemínky, stuhy, šňůry) použijeme různé druhy koncovek - jeden z nich je zobrazen na fotografii a taktéž v návodu níže. Cena takovýchto zakončení se pohybuje maximálně v řádu korun
A jako poslední se na fotce nachází několik ukončovacích kaplíků (2-10 korun za kus). Jsou to takové "misky" nebo "kornouty", do kterých schováte konce vašich výrobků. Používají se na ukončení mnohořadých návleků či šitých dutinek. Zajímavě vypadající kaplík může sloužit i jako dekorativní prvek.


sítka, spony, brože

Předposlední fotka obsahuje takovou malou "všehochuť" - komponenty na prstýnky (řádově koruny až desítky korun), sítka k našívání(řádově koruny), vodiče (desítky haléřů až koruny) (druh komponentů, který používáme pro oddělení návleků víceřadého šperku - na fotce je to ten korálek se třemi dírkami),ramínka (jednoduchá ramínka v řádu korun, složitější a větší náhrdelníkové díly i za desítky korun) -druh komponentů, který používáme pro ukončení víceřadých náramků nebo pro výrobu "orientálních" náušnic, komponenty na spony do vlasů (přibližně do 20 korun, v podobném provedení koupíte i špendlíky na brože) A ten chomáč vpředu je zmuchlaný řetízek ;).
dekorativní komponenty

A úplně nakonec se podíváme na několik komponentů, jejchž účel je jen a pouze dekorativní. Jsou to různé druhy kaplíků (jsou mělčí, menší a dekorativnější než klasické zakončovací kaplíky), kovových mezidílů a korálků. Ozdobné kaplíky navlečte před a za korálek, ostatní komponenty použijte jako korálky. Dekorativní komponenty pořídíte - podle velikosti a provedení - od 10 haléřů až po 10 korun za kus.


Materiál

Komponenty pro své výtvory si můžete zakoupit v různých provedeních. Většina těch "levnějších" je vyrobena z různých druhů bižuterních slitin (tombak, mosaz atp.). Pro atraktivnější vzhled jsou tyto komponenty často pokovovány a barvy těchto pokovů obvykle imitují ušlechtilé kovy - například stříbro, zlato, platinu, měď, antracit, zašlou měď či zašlou mosaz. Pokud si tedy kupujete "stříbrné" či "platinové" komponenty, obvykle si kupujete tyto "obecné" komponenty s pokovem v barvě stříbra nebo platiny - nemusí to znamenat, že jsou komponenty skutečně tímto kovem pokoveny. Výše uvedené přibližné ceny platí právě pro tyto "obyčejné" komponenty.
Asi nejširší nabídku komponentů najdete ve stříbrném či platinovém pokovu.
Výhodná cena bižuterních komponentů je ale vykoupena jejich kratší životností a jistými omezeními při nošení. Komponenty z obecného kovu nejsou vhodné pro dlouhodobé nošení (takže hezky ráno nandat a večer sundat, nenosit při sportu atd...) a měly by být také chráněny před vodou, chemikáliemi, rozpouštědly a kosmetickými přípravky. Působením těchto vlivů mohou ztratit lesk či barvu. Jejich nošení také může činit potíže osobám s alergiemi na kovy.

Obyčejné bižuterní komponenty mohou být také pokoveny zlatem, stříbrem či jiným drahým kovem. Takovéto komponenty bývají obvykle dražší než ty "obyčejné", jsou ale zpravidla hypoalergenní a trochu odolnější.

Pro výrobu luxusnějších šperků můžete použít také komponenty z chirurgické oceli, stříbra nebo zlata. Jsou trvanlivější, odolnější (při vhodné kombinaci s dalšími korálky je teoreticky možné je nosit dlouhodobě), ovšem také dražší.
Nejdostupnější jsou komponenty z chirurgické oceli - jejich cena je obvykle dvakrát až čtyřikrát vyšší než cena obyčejných bižuterních kovodílů (náušnicové háčky koupíte za 10,- za pár, karabinku do 20,- a metr řetízku od 60,- do 150,- korun). Poměrně rozšířené jsou i komponenty z pravého stříbra. Jejich cena je ještě o kapku vyšší než u chir. oceli (pár náušniových háčků koupíte za cenu mezi 20,- a 40,-). Zlaté komponenty se dají poměrně běžně koupit v zahraničí, v českých obchodech se s nimi ale nesetkáte.

Některé komponenty se vyrábí i z plastu - zatím jsem se takto setkala se šroubovacím zapínáním a jednoduchým afroháčkem. Výhodou je to, že v případě jejich použití nemáte ani nejmenší důvod se obávat alergie na kov, nevýhodou je snad jen malá dostupnost a poněkud, ehm, jaksi ... odpudivý vzhled.