Jak se dělá freeform

Chcete vidět "jak se dělá freeform"? V tomto článku máte možnost mi při šití jednoho freeformového náhrdelníku koukat přes rameno a ve spoustě fotografii vidět "zrození" šperku, od hromádky korálků až po hotový náhrdelník.


Fáze 1 - barvy a materiál

13.2.2011, start v cca 13:00

Náhrdelník, jehož vznik tu budeme sledovat, vzniká "na zakázku", takže práci s výběrem barev a materiálu budeme mít trochu jednodušší ... a nebo ne?

barvy a materiál

Paní si přeje delší, mohutnější kousek v černo-červené barevné kombinaci. Tato barevná kombinace je prostě klasika, ale při nevhodné kombinaci odstínů může působit trochu provokativně, vulgárně až bordelově - a jelikož zadavatelka je žena zralého věku, chci toto "vyznění" trochu upozadit (nikoliv však "zrušit" - co by to pak bylo za černo-červenou kdyby trochu neprovokovala).
Pokusím se tedy spíše o "přírodní" ladění celého šperku a tomu přizpůsobím použité barevné odstíny i materiál.

barvy a materiál Jako základ jsem zvolila krásný mix českého rokajlu v "hnědočerveném" ladění, který jsem doplnila dalším rokajlem v matné sytě červené, tmavě hnědočervené a matné černé. Najdete tam český rokajl ve velikostech cca 5/0 až 11/0, japonský rokajl 15/0, 3mm kapičky - magatama. Ústředním prvkem bude vyřezáváné dřevěné kolečko s přírodním motivem v hnědočerné barvě a všechno to ještě trochu oživím korálky z mořského korálu.

Pozor - tato "sestava" materiálu nemusí být definitivní. Během práce můžete ubírat i přidávat materiál podle toho, jak se vám to bude hodit. Já už teď tuším, že budu muset přidat nějaké korálky, které budou velikostně zapadat někam mezi největší rokajl a kuličky z korálu, na druhou stranu ona použitá rokajlová směska obsahuje i rokajl ve výrazné průhledné oranžové a zrovna tato barva mi do celkového ladění výrobku moc nepasuje.

Fáze 2 - prefabrikáty

13.2.2011 od 13:00 do cca 20:00 - s přestávkami na sprchu, jídlo, nákup a jiný "běžný provoz"

Jak jste si mohli přečíst v jiných mých článcích o freeformu, práci začínáme výrobou "prefabrikátů" - jednoduchých dílů, které později budeme spojovat dohromady a které budou tvořit "kostru" celého náhrdelníku.

prefabrikáty K dispozici máme vyřezávané dřívko, placičku a donut z korálu - ty obšijeme. A některé z korálových kuliček se stanou středy koleček šitých cihlovým stehem. Je tedy na čase vytvořit si tu správnou tvůrčí atmosféru (mi zabírá pěkná muzika nebo něco zajímavého ke sledování, čerstvý vzduch a vonná svíčka) a vrhnout se na šití

O pár hodin a pár epizod Star Treku později ...
Co mělo být obšito, je obšito. Zatím jsem ale ušila jen jedno brickové kolečko, víc se mi zatím nechtělo. Když bude třeba, došiju ho později. Jak je z obrázku vidět, na všech dílech jsem si nechala delší konec nitě a ani jsem tyto díly nijak "nezdobila". Taky jsem provedla první změnu v materiálu. Přidala jsem český rokajl v matné korálově červené barvě a velikosti přibližně 13/0, protože zrovna tato velikost a barva mi ve směsi chyběla. Jak je také vidět, snažím se aby vnitřní řada "obšití" byla v rámci výrobku co nejvíce v kontrastu s obšívaným šutérkem.

kompozice Takto připravené díly si můžeme zkusmo poskládat tak, jak si představujeme hotový výrobek. Obvykle kladu tyto díly podle velikosti, největší, ústřední prvek do středu a menší prvky dále od něj. Nemusíte se bát asymetrie - jako že jedno "rameno" budete mít výrazně delší, komponenty na něm nahuštěné více k sobě. Múžete zkoušet pod jakým úhlem vůbec by bylo nejlepší jednotlivá ramena vést (i když toto se může - a nejspíš i bude - během šití měnit, ale zda bude celkový tvar spíše do kulata, do hranata či třeba do V si můžete navrhnout už teď.) Pro lepší představu o celkovém vzhledu můžeme vysypat mezery mezi komponenty rokajlovou směskou

Teď už mám celkem dobrou představu o tom jak by to celé mohlo vypadat, nic nechybí a nic nepřebývá. Snad teda ... levé rameno je výrazně kratší než to pravé a možná by bylo vhodné ušít tam ještě jedno brickové kolečko - nikoliv však z důvodů estetických, ale z důvodů přísně technických. Když se freeform kroutí tím směrem, který nechceme, není nic snazšího než si vypomoct právě brickovým kolečkem. Radiálně stavěné korálky na obvodu brickového kolečka jsou k tomu ideální.
A to by mohlo být pro dnešek vše, čas neúprosně běží a zítra mě čeká náročný den, ale slibuju že během odpoledne aspoň naťukneme fázi 3.
PS: omluvte kvalitu fotek, odpovídá aktuální denní době (slušní lidé se chystají spát) a světelným podmínkám (tma jak v pytli).

Fáze 3 - Creative Connection

15.2.2011 od 19:00 do nevidím

Včerejšek byl o hodně náročnější než jsem předpokládala, ale na tuto práci jsem nezapomněla, ba naopak.
spojování Pomalu začínám spojovat prefabrikáty. Začla jsem středovým dílem a na každou stranu jsem připojila jeden další prefabrikát.
Možná vás napadne, že se vznikající náhrdelník celkem liší od "konceptu" na předchozí fotce. S tím je nutno počítat. Nemůžeme chtít aby každý ušitý centimetr měl již "finální" podobu hned poté, co jej opustíme, spíše naopak.Hned po pospojování komponentů a hlavně ještě o pár kroků dále, kdy již budeme náhrdelník více kroutit, bude náš výsledek působit spíše "zubatě" a "okousaně". Na finální úpravu budeme mít času dost až poté, co pospojujeme všechny díly a dosáhneme požadované délky i tvaru. Dorovnávání tvaru do hladka, došívání třásní, dekorativních prvků, vyplňování děr, maskování chyb a likvidace zbytkového materiálu přijde na řadu podstatně později ;)

spojování - kresba Na první fotce můžete vidět aktuální stav po připojení dvou dílů a jeden další "prefabrikátek" - malé brickové kolečko. Další fotka je identická, jen jsem modrou barvou dokreslila jak si představuju hotový celek a co a kam by si ještě zasluhovalo doplnit. Tento obrys už připomíná koncept z předchozí fáze o něco více. Sákryš, už se těším na výsledek ;)



spojování Další série fotek byla nacvakána na druhý den (16.2. odpoledne) ve vlaku. Pravé rameno jsem prodlouužila napojením dalšího dílu, tentokrát brickového kolečka a doplnila jsem některé "mezery" z nákresu v předchozím kroku. A když už bylo ve vlaku houby co dělat, zkusila jsem nafotit i některé zajímavé detaily, které se na náhrdelníku zatím vyskytly.

Trocha 3D
Určitě si všimnete toho, že jedna "vrstva" náhrdelníku je vyboulená směrem nahoru, zatímco druhá leží v ideální rovině. Toto se může stát v případě, že ušijete nějakou delší spojnici mezi dvěma objekty a následně usoudíte, že se tato spojnice táhne špatným směrem. kapsaMůžete to zkusit vyřešit "hrubou silou" - pokud to jde - a to tak, že onen ušitý úsek prostě ohnete (tím se "vyboulí") a následně zpevníte dalším šitým mostem (to černé co leží tak jak má - zafixujete tím náhrdelník v té správné poloze) Do vzniklé kapsičky jsem "nasadila" korálový zlomek.
kapsa
Další prostorový prvek na této fotce jsou našité "camprdlíky" z velkého rokajlu - můžete je ale šít z čeho chcete, ze zlomků minerálů, z menšího rokajlu, ohňovek, jiných korálků. Nejen že dokáží "rozbít" jednolité plochy, a dodat na plasticitě, ale s jejich pomocí můžete zamaskovat věci, které se vám nelíbí - třeba když je někde moc vidět niť.

brickBrick
Tady si zase povšimněte jedné řady cihlového stehu našité na části obvodu obšitého donutu. Často je to jedna z nejlepších variant, jak "obejít" kruhový díl, aniž by byl zbytečně zaskládán několika vrstvami peyote stehu. Jeho plocha se patřičně zvětší, ale nepřebije to kulatý tvar. Jak je vidět, není podmínkou aby byl brick našit po celém obvodu.


spojování - kresba 2 Následuje stejná fotka jako na začátku série, ale opět doplněná o nákres předpokládaného pokračování. Zabývám se převážně pravou stranou náhrdelníku.
Využiju brickového kolečka na konci a začnu již tvarovat náhrdelník směrem dozadu, doplním jednu "díru" na přední straně a něco našiju na příliš ploché a jednobarevné plochy. V další fázi šití se ale nebudu zabývat pravou stranou, protože by se snadno mohlo stát, že "přešvihnu" požadovanou celkovou délku. Na příštích fotkách teda uvidíte, jak pomalu "roste" levá strana náhrdelníku



spojování Máme tady pátek a s ním další sérii fotek.Dorovnala jsem obě strany náhrdelníku na přibližně stejnou délku. Teď už zbývá jen cca 10 centimetrů včetně zapínání na každou stranu a můžeme "finišovat".

Jak bude teda práce pokračovat dále? Hlavně prodloužím obě ramena tak, aby šel náhrdelník zapnout a nosit. Potom udělám ještě několik "řad" po obvodu náhrdelníku, jak zevnitř, tak zvenku, dorovnám "zuby", "schody" a jiné nerovnosti a přidám bohaté třásně od ústředního komponentu.

Dost bylo peyotu!
herringbone Peyote steh je určitě "základem" pro freeform, není to ae v žádném případě jediný použitelný steh. Můžete vlastně využít cokoliv, co umíte ušít. Já mám moc ráda herringbone steh, tak jsem pár řad přidala k dobru. Musíte však počítat s tím, že jiné stehy budou mít samozřejmě jiné vlastnosti než peyote steh.

na krku Určitě jste taky zvědaví, jak "to" bude sedět na krku. Nějakou základní ukázku máte tady. Takovéto "poměřování" doporučuju provádět tak často, jak jen to je možné, zjistíte tak, jakým směrem a pod jakým úhlem máte pokračovat v šití, aby náhrdelník hezky seděl i nadále.